jueves, 2 de abril de 2009

Umrl nekdanji argentinski predsednik AlfonsinBuenos Aires - V starosti 82 let je v torek zvečer umrl nekdanji argentinski predsednik Raul Alfonsin, ki je državo vodil med letoma 1983 in 1989, med njegovo vladavino pa so sodili vodjem vojaške diktature.Bolehal je za rakom na pljučih, nato pa so mu konec tedna diagnosticirali pljučnico.


Končal vladavino vojaške diktature


Alfonsin je bil na čelo Argentine izvoljen na volitvah ob koncu vojaške diktature, ki je z državo
upravljala med letoma 1976 in 1983 in med katero naj bi bilo po ocenah ubitih okoli 30.000 ljudi.
V njegovem mandatu so leta 1985 začeli sodni proces proti vojaški hunti, ki je postal znan kot "argentinski Nürnberg". V procesu so generala Jorgeja Videla in nekdanjega admirala Emilia Massero, ki sta bila glavna odgovorna za represijo, obsodili na dosmrtno ječo.
Dosegel dogovor s Čilom
Alfonsin je bil tudi človek, ki je dosegel dogovor s Čilom glede nekaj manjših otokov v kanalu Beagle na skrajnem jugu Južne Amerike, zaradi česar sta bili državi dalj časa v ozemeljskem sporu. V skladu s pogodbo o miru in prijateljstvu iz leta 1984 so otočki pripadli Čilu.
Prav tako je Alfonsin, ki je tudi po izteku mandata ostal aktiven v politiki, zagnal južnoameriški trgovinski blok Mercosur, v katerem sodelujejo Argentina, Brazilija, Paragvaj in Urugvaj. Z brazilskim kolegom Josejem Sarneyem sta namreč leta 1985 podpisala argentinsko-brazilski program o gospodarskem sodelovanju, iz katerega se je leta 1991 razvil Mercosur.

STA
Foto: Reuters

0 comentarios:

Related Posts with Thumbnails
Copyright © 2009 Círculo Eslavo All Right Reserved | Design by Ay Caramba!